Senseo: Meer of minder water

Geeft je Senseo-apparaat slappe koffie?

Vaak staan deze apparaten zo afgesteld dat er best veel water wordt gebruikt voor een kopje koffie. En dat maakt je koffie dan al snel slap.
Gelukkig kan je bij een aantal apparaten best eenvoudig zelf de hoeveelheid water bijstellen.  

Zo heeft de eerste generatie Senseo-apparaten aan de onderkant een stelschroefje. Met behulp van een kleine inbussleutel kan de hoeveelheid water worden aangepast.
Bij de apparaten van de tweede generatie gaat het afstellen al veel makkelijker:

1) Haal de stekker uit het stopcontact
2) Houd de knopjes voor 1 kopje en die voor 2 kopjes samen ingedrukt en
doe de stekker terug in het stopcontact.

Laat de knopjes los en de Senseomachine is klaar om in te stellen.
– het knopje voor 1 kopje is voor minder water
– het knopje voor 2 kopjes is voor meer water

3) Druk een paar keer op het gewenste knopje.
4) Druk op de AAN/UIT knop om de machine uit te zetten.
5) Zet de machine weer aan en bekijk met een (oud) padje erin de nieuwe hoeveelheid koffie in je kopje.

Elke druk op de knop verandert maar een kleine hoeveelheid water. Het kan best zijn dat je 4 tot 10 keer moet drukken voor een lekker resultaat.


In de loop der jaren is Philips met steeds meer verschillende modellen op de markt gekomen en de wijze van instellen is, indien al mogelijk, vaak per model weer anders. Van onderstaande (latere) modellen heb ik iets over het instellen kunnen vinden.

HD7840 Senseo: Deze gebruiksaanwijzing laat zien hoe (punt 2, vanaf figuur 12) het bij dit model werkt.

HD7870 Senseo: Dit apparaat is al gemaakt om uit verschillende hoeveelheden water te kunnen kiezen. Al is het verschil dan wel steeds iets van 30cl. Een preciezere instelling is mij vooralsnog onbekend. Wellicht kan een combinatie van deze instelling (punt 8 – 10) en die van een padje met sterkere of juist minder sterke koffie een kop lekkere koffie tot resultaat brengen.

HD-7884 Senseo Up: Deze machine heeft een zogenaamde koffiegeheugenfunctie. Philips heeft zelf een filmpje gemaakt over de afstelling hiervan.

Heb je een Senseo-apparaat van de eerste generatie? Klik dan hier voor de instructies.


02/01/2022: 
Na jaren van het gebruiken van een Senseo 7810, heb ik afgelopen week een Senseo CSA210 gekocht en ik ben er erg blij mee.
Er zit een schakelaar op die je de keuze uit 2 hoeveelheden water geeft. De kleinste hoeveelheid was net zoveel als ik altijd zelf had afgesteld met de 7810. Aardig is ook dat je bij dit toestel maar 1x hoeft te drukken: het water warmt dan op, loopt daarna vanzelf in het kopje en vervolgens wordt het apparaat uitgeschakeld. Het grotere waterreservoir kon ik van de Senseo 7810 overzetten naar de Senseo CSA210.


Weet je hoe je andere modellen kunt afstellen?
Laat het ajb weten via een reactie hieronder
.


Plaats hier een reactie

Reacties:

74 thoughts on “Senseo: Meer of minder water

 1. Heb een nieuwe Senseo gekocht het is de CSA230/61/A hij geeft op de normale stand maar een half bakkie koffie jammer genoeg.
  Kan je mij vertellen hoe ik het waterstand kan veranderen.
  Hoor heel graag van je.

 2. hallo,
  Gisteren heb ik mijn nieuew senseo csa select 230 gekregen. deze geeft bij 1 kopje maar hslve kopjes en bij de 2 kopjes toets 1 volle..
  ik kan wel gebruiksaanwijzing van de ca 240 en 250 vinden maat dit werkt niet bij de csa 230…weet u hoe ik dat kan veranderen?

  1. Beste Marijke,
   Sorry, maar verder dan het afstellen van de eerste en tweede generatie Senseo-machines gaat mijn kennis niet. Ik gebruik nu zelf een CSA210 en de twee standen doen het voor mij prima. Voor wat het waard is: de stand voor het minste water vult een espressokopje. De andere stand is, schat ik, 2x die hoeveelheid. Het lijkt er op dat dit bij andere CSA-modellen ook zo is …

 3. Hallo Remco, ik heb gisteren net mijn nieuwe Senseo CSA210/20 ontvangen, maar hij geeft te weinig water.
  Hoe kan ik de hoeveelheid water vergroten? Kan dit nergens op het internet vinden.
  Vast bedankt

 4. Hoi Remco,

  Ik heb onlangs mijn oude senseo in moeten ruilen na jaren trouwe dienst (had ook waterhoeveelheid afgesteld destijds voor lekker bakkie) maar de nieuwe CSA 240 geeft ook net iets te veel water op stand voor espresso. Vind de koffie net iets te slap. Hoe kan ik hier het afstellen dat er iets minder water doorkomt?

 5. Over welke tijdstip heb je het, als je praat over 1e ofwel 2de generatie, en welke generatie zit ik in, als mijn printplaatje heeft een datum genoteerd van 27-08-2013?

  1. Voor zover ik weet is de eerste generatie die waar je de deksel er met een knijpende beweging kan openen en is de 2de generatie die je hierboven ziet of hier erg op lijkt. Daarna kwamen er veel andere modellen die niet meer afgesteld konden worden. Antwoord op de vraag over je printplaatje kan ik je helaas niet geven.

 6. Hallo Remco!

  Bedankt voor je tip! Was al jaren een ergerlijk punt van de senseo voor mij.
  Nu blijkt dat je tóch de waterhoeveelheid kan aanpassen. Handleiding zegt daar niets over: onbegrijpelijk van Philips!
  Ik houd je site in de gaten voor meer tips! 😉

  Groeten, Chris

 7. Remco, ik wil je bedanken voor de geweldige tip(s). Senseo apparaat geeft nu weer goed water. Blij met een lekker bakkie!

  Groetjes, Tony

 8. Wat een goede tip heb ik hier gevonden. Ik had extra strong maar bleef slap. Wel een volle kop. Dat dan wel. Maar ik heb nu de knopjes ingedrukt en voila. Dank jullie wel

 9. voor nog straffere koffie:
  Toestel aan gedurende 1 à 2 seconden met verse pad, vervolgens weer uit.
  Enkele druppels komen vrij … laat nu minstens 1 minuut trekken.
  Daarna gewoon weer starten.

  1. Ik heb zelf de HD7829.
   die gaf te weinig water met zetten.
   Na het boven genoemde te hebben gedaan.
   Geeft die weer normaal water zoals het hoort.
   Wel moet je het een paar keer instellen.
   Om de geweeste hoeveelheid te krijgen, maar das zo gebeurt.
   Bedankt voor jullie tip.

 10. Dick
  Er is geen sprake van een placebo effect.
  Bij de door ons gebruikte kopjes kwam koffie tot rand van kopje en was slap. Door methode van Remco op een 7865 komt het nu een 1cm onder de rand. Als er bij zicht ook sprake is van placeboeffect dan heb je gelijk maar op dit moment dank ik Remco voor de tip.

 11. Misschien staat het antwoord ergens tussen de vele reacties, maar ik kon het zo niet vinden.. Wij hadden altijd heerlijke koffie met een goede laag schuim en nu opeens veel teveel water, dus slappe koffie en nagenoeg geen schuim. Ik heb de 7810 en heb de tip met de knopjes geprobeerd, maar deze werkt niet. Wellicht dat ik iets fout doe, of werkt dat niet bij dit type Senseo?

  1. Hallo Ada,

   De 7810 is juist een van de apparaten waarbij dit goed zou moeten werken. Ik heb er ook zo een en stel hem nog wel eens bij. Misschien helpt het als je het apparaat in de instelmodus hebt (stap 2) om bijvoorbeeld 15x of nog meer op het knopje 1 kopje (minder water) te drukken en dan naar stap 4 gaat.
   Ik zie dat de 7810 nog steeds wordt verkocht. Het zou zomaar kunnen dat Philips er inmiddels iets aan heeft gewijzigd en dat het alleen bij de eerdere 7810’s werkt.

   Mijn 7810 geeft ook nog wel eens van het een op het andere moment meer water dan gewenst. Mijn ervaring is dat dit gebeurt als ik het waterreservoir er af heb gehaald terwijl de machine aan staat. Doe ik het apparaat eerst uit, dan blijft de afgestelde hoeveelheid water het langst gelijk.

   Succes!

    1. Er zijn verschillende versies van de HD6563. De ene werkt zoals Remco aangeeft. Bij de andere moet je alleen het knopje voor 2 kopjes indrukken wanneer je de stekker er weer indoet; de rest werkt hetzelfde.

   1. Hoi Remco,

    Weet jij misschien hoe je de HD7855 kan afstellen met het water? Heb ontkalkt ,nieuwe padhouder gekocht, maar niets helpt.

    1. Sorry Maick. Ik heb geen idee.
     Uit de reactie van Erik hierboven begrijp ik dat er ook een andere manier bestaat om in de instelmodus te kunnen komen. Misschien zit de oplossing voor de HD7855 weer onder een ander knopje als je de stekker er weer in doet.
     Laat je het hier weten, mocht je vinden? Succes.

   1. Hi Michiel, heb je nog ergens een antwoord gevonden? Ik zou ook graag de instelling veranderen en dan per kop iets minder water willen uit de HD6592/HD6596. Of Remco, heb jij een oplossing?

 12. Beste Remco
  Jou oplossing werkt gewoon goed .
  Ook wij hadden het probleem met de Senseo 7817
  Even de juiste handelingen , en Senseo werkt weer als tevoren
  Een lekker pittig bakkie
  Bedankt

 13. dank dank dank.. had een Senseo gekocht. 2ehands.. en ja hoor.. dacht al weer bekocht te zijn. Halve bakkies. Dus ontkalkt. Filter in padhouder nagekeken.. en daarna via deze site de stelschroef gevonden! helemaal top! Was de vorige eigenaar vast niet van op de hoogte!

 14. Geweldige tip. Heb model 7810, welke 2 slokken koffie gaf. Door ca 20x op plus te drukken, eindelijk weer een goede kop koffie. Bedankt!

 15. Remco, ontzettend bedankt hiervoor! Ik moet mijn Senseo-gebruik altijd verdedigen (dat is toch geen echte koffie??) en de laatste tijd terecht, want elk bakkie was slootwater geworden…. nu met wat gepriegel (zwart apparaat….) met tangetje en imbussleuteltje (heb type 7810) weer perfecte bakkies! Bewijs: koffiebezoek vroeg of ik nu een echt koffie-apparaat heb?

 16. Hallo Remco,

  Ik heb een mededeling voor mensen met een senseo apparaat. Ik zelf ben er vrij laat achter gekomen. Als je het padje goed in het midden legt en wat aan drukt doe je de deksel voorzichtig dicht en zet hem aan. Eindelijk geen geknoei op de aanrecht meer en het lekt niet meer. Daarna even afspoelen. Gelukkig dat is ook weer opgelost.

 17. Remco, heel veel dank voor deze geweldige tip. We hadden gisteren een Senseo apparaat gekocht maar vonden de koffie te slap en met deze truc is het verholpen. Super!!!

 18. Hoe werkt het bij een Senseo HD 7870 (TWIST)? Deze senseo wordt bedient middels touch knopjes. Zou perfect zijn als iemand weet hoe je hier de waterhoeveelheid aan kan passen. Er zit wel een keuzeknop op om een espresso te zetten maar de gewone instelling is te waterig.

 19. Heerlijk een site tegen te komen waar je op duidelijke wijze een oplossing krijgt die direct werkt, TOP ReMMcO ! Ik ben duidelijk een liefhebber van een wat sterkere koffie, na 18x drukken zit ik 90 gram. Chapeau !!!

 20. Mijn Senseo apparaat HD7845 heb ik de hoeveelheid watertoevoer perfect kunnen instellen met boven vermelde uitleg. Bedankt ReMMcO voor deze uitleg.

 21. Wil je een sterk bakkie koffie?dan hier de tip van flip.Laat je senseo pad inweken door je senseo ff aan te zetten tot er een paar druppeltjes uitkomen en dan weer uitzetten.Wacht een seconde of 5 a 10 en zet de senseo dan weer aan.Je zult zien dat de senseo gelijk zwarte koffie geeft om vervolgens naar donker en licht bruin te gaan.Je moet er ff bijblijven voor het beste resultaat.Zorg wel dat je de pad goed hebt opgeschut zodat de koffie in de pad gelijk verdeeld is en je zult zien dat je een heerlijk bakkie koffie krijgt.

 22. Super Remco, dank je wel! Ik moest wel lachen om de reactie van ene Dick, aan het begin van dit topic. Een hoop bombarie terwijl hij gewoon niet goed leest. Ook mooi hoe rustig jij daar dan weer op reageert! 🙂
  Groet!

 23. Dick is een beetje dom blijkt wel. Als je de knopjes ingedrukt houdt terwijl je de stekker erin doet dan komt de senseo in instelmodus, het is dus wel duidelijk dat je geen senseo monteur bent, de tip van Remco werkt uitstekend.

  1. Heb een nieuwe Senseo gekocht het is de CSA230/61/A hij geeft op de normale stand maar een half bakkie koffie jammer genoeg.
   Kan je mij vertellen hoe ik het waterstand kan veranderen.
   Hoor heel graag van je.

   1. Beste Cyril.
    Sorry, maar verder dan het afstellen van de eerste en tweede generatie Senseo-machines gaat mijn kennis niet. Ik gebruik nu zelf een CSA210 en de twee standen doen het voor mij prima. Voor wat het waard is: de stand voor het minste water vult een espressokopje. De andere stand is, schat ik, 2x die hoeveelheid. Het lijkt er op dat dit bij andere CSA-modellen ook zo is …

 24. Super ik zo een 4kante Senseo en zelfs daar werkt het mee.
  Hij was altijd goed geen problemen maar sins 2 weken was mijn koffie net slootwater en als je zwart drinkt is dat echt vies dus ff deze instelling geprobeerd 10x op minder water en ik heb weer heerlijke koffie dank je wel voor deze tip.

 25. Ik heb getest of het ook werkt met een nieuwe Senseo HD 7825. zonder pads getest en gewogen hoeveel water het geeft. Bij de neutraalstand is het 143 gram water. Bij 5 keer op de 1-kop drukken 130 gram, bij nog eens 5 keer op 1-knop drukken 116 gram en vervolgens nog eens op de 1-knop drukken 95 gram.; d.w.z met 15 keer drukken is er 1/3 minder water! Het is ook herhaalbaar dus dit is echt hard bewijs. Kennelijk is het de bedoeling dat dit alleen door monteurs gedaan wordt maar het werkt geweldig. Ik heb hem weer teruggesteld tot de gewenste sterkte en ben nu een blije gebruiker. Bedankt!!

 26. ik heb de 7810 en je tip uitgeprobeerd. Ik hou de beide knopjes ingedrukt en doe de stekker in het stopcontact…………. maar de middelste knop gaat helaas niet branden.
  Het werkt helaas niet bij mij.

  1. @Rose

   Jammer dat het niet lukt. Is het een heel nieuw toestel? Misschien hebben ze weer iets nieuws bedacht. Voor de HD7840 (net de link aangepast) werkt het immers ook anders.

   Het is maar een gok, maar stel nou dat alleen het lampje niet gaat branden en je de opvolgende stappen wel kan uitvoeren …

 27. Hoi Remco,
  Ik had het tegenovergesteld probleem, namelijk te weinig water. Heb jou tip toegepast, is gelijk opgelost. Heel erg bedankt,
  Groetjes
  Tony

 28. Beste Remco,
  Hartelijk dank voor de goede tip.
  ik wilde mijn 3jaar oude senseo al afdanken.
  Koffie was echt niet lekker meer,te veel water,en
  daardoor ook te weinig schuim.Na de handelingen uitgevoerd
  te hebben werkt het weer prima,en smaakt de koffie ook weer goed.
  Nogmaals dank

 29. Bedankt Remco!
  Ik had de Philips helpdesk gebeld maar die zeiden dat dit absoluut onmogelijk was en enige mogelijkheid was opsturen. Printplaat zou het probleem zijn.

  Ik moest best vaak op de 2 drukken maar nu komt er genoeg water uit!

 30. Geweldig deze TIP! Ja inderdaad met een hoofdletter. Waarom vermeld Philips dit niet gewoon in de handleiding? Echt een misser van ze.
  Maar hartstikke bedankt!!

 31. Werkt prima! Dacht dat mijn 4 jaar oude Senseo niet meer voldeed, net na ontkalken was de koffie toch waterig en nu weer heerlijk pittig!!

 32. @Alex

  Aan het uiterlijk van toestel te zien zou je denken dat het niet anders is dan bijvoorbeeld de HD7810.

  Ik heb een gebruiksaanwijzing gevonden voor de HD7840. Deze laat een schroefje zien dat met een kruiskopschroevendraaiertje is te verstellen.

  Onderaan de blog staat nu de link. Laat ajb even weten of het is gelukt. Dan laat ik de link staan.

  Succes.

 33. Hallo Remco,

  ik krijg de 7840 niet in de instelstand. misschien doe ik wat fout stekker eruit,knoppen gelijktijdig ingedrukt stekker erin, maar dan gaat de middelste knop niet branden dus weet ik niet of de Senseo in de stand staat?
  is het voor dit type 7840 aluminium soms anders?

  mvrgr,

  Alex

 34. Dank je wel, super!!
  Na een aantal dagen slootwater te hebben gedronken, kunnen we nu weer genieten van ons bakkie koffie.
  We wilden de Senseo al bijna de deur uit doen.
  Top!

 35. Apparaat instellen. Wat een grandioos idee. Als je even een lekkere opkikker wilt, geniet je van het heerlijke kopje koffie. Remmco, goed gedaan!!!

 36. Maar wat nu als je een kopje zet en die is prima, maar als je twee kopjes zet en dan vult het apparaat de kopjes tot de helft.
  Is daar wat aan te doen ?

  1. Ger,

   Via de knop voor 2 koppen zou het apparaat sowieso 2x de hoeveelheid water moeten geven als via de knop voor 1 kop. Ongeacht hoe je hem hebt afgesteld. Het lijkt er hier op dat de hoeveelheid water via beide knoppen gelijk is. (Aangenomen dat je voor 2 koppen koffie de juiste knop hebt gekozen.)
   Ik zou denken dat het een fout is van het apparaat.

   Misschien weet iemand anders meer. Om welk type apparaat gaat het?

 37. ik wilde al bijna een nieuw apparaat gaan kopen, tot ik dacht: eerst maar eens kijken of er iets ingesteld of aan gedaan kan worden en ja hoor, na vele gore slappe bakken koffie weggegooid te hebben, kunnen we nu weer heerlijk genieten van een goede bak koffie, supertip!

 38. Beste Remco,

  Bedankt voor de prima tip.
  Door beide knopjes ingedrukt te houden start de machine in een soort edit mode.
  Bij ons was het probleem dat de koffie erg slap werd.
  Het verloopt dus in de tijd dus we hebben deze tip nog wel vaker nodig denk ik…
  Na eerst 5 keer groter ingedrukt te hebben kregen we veel meer water.
  Bij de volgende herstart kregen we espresso hoeveelheid water en bij gebruik van een nieuw padje hadden we inderdaad bijne espesso koffie, geweldig.
  Weer 6 groter bij de volgende start en de hoeveelheden zijn weer normaal.
  Door dit gespeel hebben we weer gewone koffie sterkte.

  Nogmaals dank

  grt

  jan-gerrit

 39. Het is echt waar, ik kreeg echt een slap bakje, had al iets geprobeerd met een stukje keukenrol, totdat mijn dochter op internet ging zoeken en we het geprobeerd hebben en verdomt het werkt , ik nu weer een heerlijk kopje koffie.
  Of de monteur het lariekoek vind of niet, bij mij werkt het prima

 40. Geweldige tip, gisteren een nieuwe senseo besteld
  bij Bol.com, maar hij gaf veel teveel koffie.
  Ik had hem alweer in de doos gestopt om retour
  te sturen, maar na deze tip geeft hij een perfect
  kopje koffie. ( 5x op knop 1)

 41. Dick, als je de stekker er uit trekt en de op de knopjes drukt, gebeurt er inderdaad niets. Maar als je de stekker in het stopcontact doet terwijl je die 2 knopjes indrukt, komt de machine in de stand waarmee je hem kan instellen. Het middelste lampje brandt dan zoals normaal, maar als je nu op het een- of het twee kopjes knopje drukt gaat het lampje even uit en dan weer aan (i.p.v. dat er koffie wordt gemaakt). Druk eens 10 tot 15 keer rustig achter elkaar op een van die knopjes. Daarna op de middelste knopje om hem uit de instelstand te halen.

  Zet nu de machine weer aan zoals je gewend bent en maak een kop koffie. Je zal zien dat de hoeveelheid water anders is dan voorheen.

  Ik heb mijn apparaat zo afgesteld dat hij precies een espressokopje vult. Een lekker sterk bakkie Senseo.

  Succes.

 42. Beste Remco,

  Ik ben geen Senseo Monteur, maar heb reeds een aantal gerepareerd. Je behandeling van een Senseo is een reinste lariekoek verhaal. Dat je enthousiaste reacties krijgt is m.i. hetzelfde als mensen die van Placebo genezen. De ene geneest van hoofdpijn door een kalk tabletje de ander pas bij Morfine… snap je? Technisch onderbouwd; indien je de stekker er uit trekt, kun je de 2 knoppen tegelijkertijd indrukken tot je een ons weegt, er gebeurd geheel niets, en wel om de evidente reden, er staat geen spanning meer op ’t apparaat. De hoeveelheid water is altijd al af te regelen. Simpel, als je een wat sterker bakkie wilt, schakel je eenvoudig vroegtijdig de hoofdschakelaar uit. Een Senseo apparaat is doodgewoon een niet erg stabiel ding. Zo ook een grote fluctuatie in de verkrijgbare pads. Gewoon op tijd ontkalken, en hopen op pads die van goede kwaliteit zijn. Uiteraard met genoeg koffie gevuld.

 43. Fantastisch!!!! We hebben twee maanden geleden een nieuwe Senseo bij Blokker gekocht voor 59,00 omdat we onze oude in de caravan gingen gebruiken. Maar de nieuwe gaf veel teveel water waardoor de koffie erg slap was. Ik had de Senseo al op z’n kop staan in de aanrecht maar ging toch nog even surfen voor een oplossing…. en warempel: Het werkt fantastisch met die knopjes!! Ik heb 7 x op het eerste knopje gedrukt en hij is nu perfect! Dankjewel voor deze uitstekende tip Remco!

 44. Het was wel even uitproberen, maarvhet is gelukt.
  Het soesa apparaat gaf te weinig water, toen te veel, nu is het goed.
  Bedankt voor het advies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *